sobota, 28 grudnia 2013

Przekładaniec Piernikowy

Święta się skończyły ale świętować przecież można nadal.
Dlatego w mojej kuchni dzisiaj piernik z kremem i jabłkami.
Ciasto smakuje bosko jest puszyste, kremowe i winne,
ale nie jest przesadnie słodkie.
U mnie zniknęło błyskawicznie.

Składniki

Ciasto
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki rozgrzanego miodu
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
1 mała przyprawa do pierników

Krem
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
1 kostka masła

Masa jabłkowa
4-5 jabłek
1/2 szklanki cukru
sok z polowy cytryny
1 galaretka cytrynowa

Ja to robię tak:
Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą,kakao i przyprawą.
Jaka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać wodę,olej i miód.
Na koniec dodać mąkę delikatnie wymieszać.
Przełożyć na blaszkę 25 x 40. Piec około 40 minut w temp. 170 stopni.
Wystudzić. Przekroić na trzy placki.
Krem: W 1/2 szklance mleka wymieszać obie mąki a na pozostałym mlek
z cukrem ugotować budyń. Wystudzić. Połączyć z masłem na jednolitą masę.
Masa jabłkowa:  Jabłka zetrzeć na tarce dodać sok z cytryny i cukier,
dusić około 15 minut aż puszczą sok. Następnie wsypać suchą galaretkę.
Wystudzić. Masa nie może być zbyt gęsta bo będzie się źle nakładać.
Zgęstnieje na placku w lodówce.
Przełożyć placki.
Pierwszy placek, krem, drugi placek masa jabłkowa i trzeci placek.
Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.
Zachęcam do wypróbowania przepisu!!!




6 komentarzy:

  1. Super przekładaniec, zjadłabym chociaż kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm. wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robie twoje ciasto na Sylwka mam nadzieje że będzie pyszne napisze

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzymam Kciuki na pewno się uda : )

    OdpowiedzUsuń