wtorek, 7 stycznia 2014

Fasolowy Tort Śmietanowo-Cytrynowy

Tym razem coś słodkiego, chociaż to wcale nie takie oczywiste
bo w przepisie wykorzystałam czerwoną fasolę z puszki.
Czas świąteczny już miną i należałoby wrócić do formy i wagi z przed świat.; )
To miała być pierwsza próba, jednak ciasto nie jest do końca dietetyczne
ale za to jakie pyszne.

Składniki

Ciasto

1 puszka czerwonej fasoli
2 jajka
100 ml jogurtu greckiego
100 ml miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek otrąb owsianych

Krem
250 ml śmietanki 30%
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
skórka otarta z jednej cytryny
olejek cytrynowy

Ja to robię tak:

Ciasto: Fasolę odlać z zalewy i przepłukać zimną wodą,
poczekać aż odcieknie. Dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać jajka, dalej mieszać. Następnie dodać jogurt i miód, wymieszać.
Na koniec dodać otręby wymieszane z kakao, proszkiem i sodą.
Tak przygotowane ciasto wylać do formy( u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 minut w temp.180 stopni.

Krem: Żelatynę rozpuścić w ok 1/4 szklanki wody, pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno.
Jogurt ubić wraz z cukrem, skórką z cytryny i olejkiem. Następnie dodać ubitą wcześniej
śmietankę i delikatnie wymieszać. Na koniec powoli dodać żelatynę.
Krem dosyć szybko gęstnieje.

Ciasto podzielić na dwa blaty i przełożyć kremem.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Można je udekorować polewą albo cukrem pudrem, ale i bez tego pięknie się prezentuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz