piątek, 10 stycznia 2014

Orzechowa Krówka

Dzisiaj znów coś słodkiego.
Przepis na ciasto dostałam od Bratowej ale zrobiłam je po swojemu.
Ciasto jest wilgotne i bardzo orzechowe, proste w wykonaniu.
Wykorzystałam w końcu masę kajmakową,
która od dawna zalegała na półce.

Składniki

Ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
4 jabłka pokrojone w kostkę
1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Masa
1 puszka masy kajmakowej 500g
1 kostka masła

Dodatkowo
4 łyżki wiórek kokosowych
powidła śliwkowe

Ja to robię tak:
Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, następnie mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem.
Do przygotowanej tak masy dodać jabłka i orzechy. Wymieszać delikatnie łyżką.
Piec około 40 minut w temp 180 stopni.

Masa: Masło utrzeć na puch z masą kajmakową.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć powidłami.
Na wierzch ciasta położyć przygotowaną masę.
Wiórka kokosowe podsmażyć na złoty kolor i udekorować nimi ciasto.



2 komentarze: