środa, 15 stycznia 2014

Tuńczyk w wersji light

Dziś na obiad miała być ryba. Miała być, dobrze powiedziane,
z braku czasu na moim talerzu wylądował tuńczyk z puszki, ale w wersji light.
Miało być szybko, zdrowo i dietetycznie, dlatego tuńczyk wystąpił w towarzystwie 
sałaty lodowej z dodatkami.
Najadłam się jak mało kiedy. Porcji starczyło dla dwóch osób.

Składniki

Sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/4 czerwonej cebuli
1 ogórek kiszony
3 rzodkiewki
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka musztardy Dijon


Surówka

1/4 sałaty lodowej
2 rzodkiewki
1/4 czerwonej cebuli
3 łyżki kukurydzy
1/2 jabłka
przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła, olej

Ja to robię tak:

Sałatka: cebulę, rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i tuńczyka.
Wymieszać z musztardą i gotowe.

Surówka: wszystkie składniki surówki pokroić i wymieszać z olejem i przyprawami.

Obiad gotowy w 10 minut, polecam.
Dietetycznie i apetycznie, nawet mąż był zadowolony ale tylko z surówki,
bo bez schabowego ani rusz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz