Już kiedyś mi się udało zrobić ponoć całkiem smaczny likier.
Postanowiłam zrobić go jeszcze raz. Mam nadzieję, że i tym razem wyjdzie pyszny.
Likier jest bardzo aromatyczny i mega kawowy. Robi się go bardzo szybko,
a w smaku jest nieziemski.
Na pewno zabiorę go ze sobą na niecierpliwie wyczekiwana imprezę i oby zrobił furorę.
Składniki
750 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej(czubate)
3 łyżki wody
200 ml spirytusu
300 ml wody przegotowanej wystudzonej
Ja to robię tak:
W garnku rozgrzewamy mleko z cukrami do momentu, aż się rozpuszczą.
Kawę zaparzamy trzema łyżkami wody i dodajemy do mleka.
Tak przygotowaną miksturę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie dodajemy spirytus i wodę.Mieszamy.
Likier jest już w zasadzie gotowy do picia, ale najlepiej smakuje
jak się trochę przegryzie.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Przynieś do pracy na spróbowanie;) Ola
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyprodukowałaś go dużo większą butelkę niż na zdjęciu ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że większą ; )
UsuńJak ja długo czekałam na ten przepis :)
OdpowiedzUsuń