poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pomarańczowa rozkosz

Uwielbiam cytrusy i częstym gościem w mojej kuchni jest cytryna
ale dzisiaj dla  odmiany postanowiłam zrobić coś z pomarańczą.
Pyszny tort pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Rozkosz  dla podniebienia.
Moje kubki smakowe oszalały. Sami spróbujcie!

Składniki

Spód

30 dag kruchych ciastek
10 dag masła
1/2 tabliczki czekolady

Masa pomarańczowa

750 ml soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 galaretka pomarańczowa

Masa śmietanowa

400 ml jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
2 fiksy do śmietany

Ja to robię tak:

Spód:Masło roztopić.Ciastka zmielić lub drobno pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Połączyć wszystkie składnik w jednolita masę.Tak przygotowaną masą wyłożyć okrągłą blaszkę łącznie z bokami.Schłodzić.

Masa pomarańczowa: Na soku ugotować budyń dodając do niego pod koniec suchą galaretkę.

Masa śmietanowa: Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć obie masy i na koniec dodać fiksy.

Na schłodzony spód wyłożyć ciepła masę pomarańczową i poczekać aż dobrze wystygnie.Schłodzić.
Następni wyłożyć masę śmietanową.Ponownie schłodzić najlepiej przez całą noc.
Między obie masy można ułożyć bezy, delicje lub biszkopty. Ja ułożyłam bezy.
U mnie wygląda tak.



A to wersja dla męża.


6 komentarzy:

  1. Ty niedobra ;) nie przyniosłaś go do pracy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem przyniosę, obiecuję! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie rozkosz, wygląda obłędnie :)
    Zapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozkosz w pełnym tego słowa znaczeniu!
      Zajrzę, dziękuję : )

      Usuń