Drożdżowe ciasto, jabłka z cynamonem no i kruszonka,
najlepsza część kołacza : )
Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu
http://www.kuchniawopałach.pl dzięki Kasiu!
Jabłka i kruszonka to już mój pomysł.
Ciasto jest puszyste, aromatyczne i bardzo cynamonowe.
Godne polecenia!
Składniki
Ciasto
2,5 szklanki mąki
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Masa jabłkowa
6-8 jabłek
5 łyżek cukru
1 cytryna (sok i otarta skórka)
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
7,5 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ja to robię tak:
Ciasto: Z drożdży, łyżeczki cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i połowy szklanki mąki
zrobić zaczyn. Odstawić w ciepła miejsce na 15 minut, przykryć ściereczką
Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników i ponownie odstawić
w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w talarki. Przełożyć do rondla zasypać cukrem.
Dodać sok, skórkę z cytryny i podsmażyć. Kiedy jabłka puszczą sok trzeba go odlać,
wystudzić(płynu powinno być około 150ml można dolać wody) i rozrobić w nim kisiel.
Kisiel wlać do jabłek i wymieszać.Masa dość szybko gęstnieje.
Kruszonka: Wszystkie składniki wsypać do miski i rozcierać,
aż powstaną grudki- kruszonka.
Ciasto podzielić na dwie części u mnie 2/3 na spód i 1/3 na wierzch.
Ułożyć na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce
pierwszą część ciasta potem masa jabłkowa, druga część ciasta i na wierzch kruszonka.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Potwierdzam, ciasto godne polecenia ! Masa z jabłek jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie czegoś takiego szukałam, zaraz będę robić
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że znalazłaś na moim blogu coś co Cię zainteresowało.
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
Skorzystalam z przepisu ciasto wyszlo super w wygladzie jak i w smaku.Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCieszę się,że się udało.
OdpowiedzUsuńJakich wymiarów powinna być blacha ?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w prostokątnej 40 X 24.
OdpowiedzUsuń